Volkstelling 1748 OverijsselVoor Volkstelling 1795 Overijssel zie hier.

Voor Vuurstedengeld 1675, 1682 en 1751 Overijssel zie hier.

Verantwoording

De originele registers van de volkstelling uit 1748 zijn bewaard gebleven in het archief van de Staten van Overijssel. De originelen zijn ingedeeld naar de drie kwartieren van de provincie; Salland, Twente en Vollenhove en de drie grote steden Deventer, Kampen en Zwolle.
De gegevens van deze volkstelling zoals scans en transcripties zijn online op verschillende plaatsen beschikbaar. Deze site probeert een overzicht te geven van al die informatie, als een portaal naar de plaatsen waar die te vinden is. Hier zijn dus alleen verwijzingen te vinden !.

De scans van de volkstellingen 1748 en 1795 van Overijssel zijn te vinden op de site FamilySearch.
Sinds enige tijd is het nodig om een login te hebben om de scans op FamilySearch te kunnen bekijken, is echter gratis !

Als je onderzoek doet naar je voorouders en als die uit Overijssel komen dan kom je al snel uit bij de volkstelling van 1748. Deze geeft een unieke inkijk in wie er toen woonden en , soms, wat de gezinssamenstelling was.

Naast de personen geeft de volkstelling ook inzicht in de namen van de plaatsen en buurtschappen waar ze woonden. Veel namen zijn ook tegenwoordig in gebruik, andere zijn verlopen gegaan. Ook geeft het een bestuurlijke indeling van de provincie i.p.v. de kerkelijke indeling zoals die bij de DTB boeken te vinden is.

Heb je aanvullingen, verbeteringen, een klacht of zo maar een opmerking stuur een mail naar vaart@compuron.nl.

Bronnen :

Bijgewerkt op : 22 april 2020